80 Βαθμολόγιο
με βάση 4 κριτικές
10.0 με βάση 1 χρήστη
Βαθμολόγησε

Περίληψη

Τοποθετημένη "πριν από πολύ καιρό σε ένα γαλαξία πολύ, πολύ μακρινό", η ταινία ακολουθεί μια ομάδα μαχητών της ελευθερίας γνωστών ως η Επαναστατική Συμμαχία, που έχει στόχο την καταστροφή του Άστρου του Θανάτου, ενός διαστημικού σταθμού που είναι ένα πανίσχυρο όπλο της σατανικής Γαλαξιακής Αυτοκρατορίας. Αυτός ο πόλεμος διακόπτει την απομονωμένη ζωή του νεαρού αγροτόπαιδου Λουκ Σκαϊγουώκερ όταν κατά τύχη αγοράζει τα ρομπότ που έχουν τα κλεμμένα σχέδια του Άστρου του Θανάτου. Αφότου η Αυτοκρατορία αρχίζει μια αδίστακτη και καταστροφική έρευνα για τα ρομπότ, ο Σκαϊγουώκερ αποφασίζει ν' ακολουθεί τον Δάσκαλο Τζεντάι Όμπι-Ουάν Κενόμπι σε μια παράτολμη αποστολή διάσωσης της ιδιοκτήτριας των ρομπότ, της επαναστάτριας πριγκίπισσας Λέια, και διάσωσης του ίδιου του γαλαξία.

Είδος:Επιστ. φαντασίας, Περιπέτεια, Δράσης
Χώρα:ΗΠΑ
Σκηνοθέτης:George Lucas
Πρωταγωνιστούν:Mark Hamill, Harrison Ford, Carrie Fisher, Peter Cushing
Διάρκεια:121
80
Σταύρος Γανωτής
Ο George Lucas επηρεασμένος από το παλπ μυθιστόρημα και κόμικ (ειδικά το Φλας Γκόρντον), αλλά και την μυθολογία του ζεν και των σαμουράι κατασκεύασε έναν ολοκαίνουργιο θαυμαστό κόσμο, με μύρια λογής πλάσματα κι αντικείμενα, υπερβατικούς ήρωες, πρωτοποριακά ειδικά εφέ, φιλοσοφημένη σεναριακή υπόσταση και δράση που ενθουσιάζει όλες τις ηλικίες.
100
Δημοσθένης Καραγιαννόπουλος
Πίσω στο 1977 το «Star Wars» (το πρώτο μέρος του saga του «Πολέμου Των Άστρων» το οποίο μετέπειτα απέκτησε το προσωνύμιο «Episode ΙV: A New Hope»), δημιούργησε (ουσιαστικά) ένα νέο κινηματογραφικό είδος και επαναπροσδιόρισε την έννοια του κινηματογράφου γενικότερα. Μπορεί τα εφέ και η ταινία στο σύνολό της να μοιάζουνε ξεπερασμένα στον θεατή που θα την παρακολουθήσει σήμερα για πρώτη φορά, παρόλα αυτά, δεν πρέπει να ξεχνάμε το ότι ο Lucas κι η ομάδα του έβαλαν τις βάσεις για όσα βλέπουμε στις μέρες μας. Η δική τους τεχνοτροπία, εξελιγμένη, είναι εκείνη που χρησιμοποίησαν κι αντέγραψαν οι πάντες, όσον αφορά τα γραφικά και τα οπτικά κι ηχητικά εφέ, μέχρι και σήμερα.
70
Νίκος Ρέντζος
Σαράντα χρόνια μετά, το Star Wars, μπορεί να έχει γεράσει ελαφρώς, μπορεί η αθωότητά του να μοιάζει ξένη στα μάτια των σημερινών θεατών αλλά δεν παύει να είναι ένα εύκολο, στην ανάγνωσή του, όμορφο παραμύθι, με πριγκίπισσες, καλούς και κακούς μάγους, ιππότες και ιπτάμενα άρματα, που μπορεί να παρασύρει στον κόσμο του μικρούς και μεγάλους θεατές, οι οποίοι τελικά δε θα μετανιώσουν τη βόλτα που τους προσέφερε ο Τζορτζ Λούκας.
70
Ψηλέας Ψογκ
Ο Τζορτζ Λούκας έβαλε ένα τολμηρότατο στοίχημα και όχι απλώς το κέρδισε, αλλά έμεινε στην ιστορία με αυτό. Με ελάχιστο, για τα σημερινά τουλάχιστον δεδομένα, budget, ο Λούκας εισάγει τα εφέ (που μοιάζουν να είναι τουλάχιστον μία δεκαετία μπροστά από την εποχή τους) στον κινηματογράφο και θέτει τις βάσεις για κάθε μεταγενέστερο μπλοκμπάστερ.
Δεν βρέθηκαν αξιολογήσεις

Βαθμολόγησε

Θα πρέπει να συνδεθείτε πρώτα. Σύνδεση