Η Συμμορία των Πέντε(1955)
(The Ladykillers) | Πρώτη προβολή: 31-05-2018

90
Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος
2018-06-16
Μία από τις πιο κλασικές και αστείες, εντελώς αγγλικής υπογραφής και στόφας κωμωδίες του στούντιο Ίλινγκ, με τρομερούς ηθοποιούς, τον Άλεκ Γκίνες να μιμείται απολαυστικά τον Άλιστερ Σιμ, τον Πίτερ Σέλερς στον πρώτο του πρωταγωνιστικό ρόλο (ακολούθησαν οι Πάνθηρες και η δόξα) και τον Χέρμπερτ Λομ σε μεγάλη φόρμα, η Συμμορία των Πέντε σκοράρει δίκαια και σταθερά σε υψηλή θέση στις λίστες με τις αξιοθέατες κωμωδίες του 20ού αιώνα, και ακόμη μεγαλύτερη, αν προσθέσουμε το στοιχείο της ληστείας στην ιλαρή εξίσωση.
80
Ηλίας Φραγκούλης
2018-06-08
Μια από τις τελευταίες παραγωγές των Ealing Studios και η μοναδική έγχρωμη από τις κλασικότερες κωμωδίες της εταιρείας, «Η Συμμορία των Πέντε» αποτελεί έναν από τους διασημότερους τίτλους που κάθε καλοκαίρι εμφανιζόταν στα σινεμά του κέντρου της Αθήνας (κυρίως), χαρίζοντας αυτή την παλαιομοδίτικη μορφή ψυχαγωγίας αλλά και την εγγύηση ενός ποιοτικού και αθάνατου έργου, που το κοινό δεν βαριόταν να βλέπει και να ξαναβλέπει για δεκαετίες ολόκληρες. Με μεγάλη χαρά την υποδεχόμαστε ξανά στους θερινούς, λοιπόν.
80
Κωνσταντίνος Καϊμάκης
2018-06-06
Από τις μεγαλύτερες βρετανικές κωμωδίες όλων των εποχών που έφτασε μέχρι τις υποψηφιότητες των Οσκαρ.
80
Ρόμπυ Εκσιέλ
2018-06-10
Η διασημότερη και πιο «μαύρη» κωμωδία των στούντιο Ιλινγκ επανεκδίδεται με αποκατεστημένες ψηφιακές κόπιες.
80
Γιάννης Ζουμπουλάκης
2018-06-12
Μαύρη κωμωδία του Αλεξάντερ Μακ Κέντρικ γύρω από την απόπειρα ληστείας που επιχειρεί μια σπείρα ηλιθίων παριστάνοντας τη μουσική μπάντα.
80
Χρήστος Μήτσης
2018-06-14
Πανέξυπνα γραμμένη (οσκαρική υποψηφιότητα σεναρίου), δεξιοτεχνικά σκηνοθετημένη και απολαυστικά ερμηνευμένη κωμωδία-ορόσημο του μεταπολεμικού σινεμά, μία από τις καλύτερες των βρετανικών στούντιο Ίλινγκ.
70
Τάσος Ντερτιλής
2018-06-02
Εξαιρετικά ενορχηστρωμένες χιουμοριστικές σκηνές ακολουθούνται όσο περνάει η ώρα από ανατριχιαστικές σκηνές υπαινικτικής βίας, δημιουργώντας έτσι μια ατμόσφαιρα εναλλαγής χιούμορ και τρόμου που ίσως σήμερα να φαίνεται «ήμερη» αλλά δεν παύει να είναι κινηματογραφικά άψογη.
70
Γιάννης Αποστολίδης
2018-06-04
Όσο ξεπερασμένα μπορεί να φαίνονται 63 χρόνια μετά τα κατά τα άλλα ευρηματικά γκαγκς και οι αστείες (για την εποχή) φάρσες, δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει τις εντυπωσιακές ερμηνείες, το πρωτότυπο σενάριο και την καλοζυγισμένη, προσεγμένη στις λεπτομέρειες, σκηνοθεσία.