Η Πιο Σκοτεινή Ώρα(2017)
(Darkest Hour) | Πρώτη προβολή: 18-01-2018

100
Άγγελος Πολύδωρος
Μια εξαιρετική ιστορική ταινία καταστάσεων που συγκρούονται δραματικά και αθόρυβα, με χαρακτήρες που βρίσκουν την ιδανική τους έκφραση στα πρόσωπα των πρωταγωνιστών. Πρέπει να τη δείτε.
100
Ηλίας Φραγκούλης
2018-01-20
Εξαιρετικό παράδειγμα κινηματογραφικής βιογραφίας που θα θεωρούμε κλασικό... αρκετά σύντομα. Εικαστικότητα και βάρος δουλειάς που φαίνεται και χρειάζεται τη μεγάλη οθόνη. Class. Και συναισθηματικά ρίγη σε σχέση με τις ομοιότητες του σήμερα. Από τις ταινίες που δεν πρέπει να χάσεις στο σινεμά, ασχέτως ηλικίας και μόρφωσης. Είναι κομμάτι της Ιστορίας, είναι μάθημα για τη στάση ζωής σου πέρα από την πολιτική. Είναι καθαρή απόλαυση. Και εμψύχωση. Αντίστασης.
100
Παναγιώτης Πυλαρινός
Εντέλει, ένα ώριμο έργο του Joe Wright, που συντέθηκε με γνώμονα την ίδια την ιδιοσυγκρασία του προσώπου που προσεγγίζει. Υποστηρίζω μια στάλα παραπάνω το έργο γιατί πιστεύω ότι με μια τέτοια κινηματογραφία πάνω σε μια τέτοια αμφιλεγόμενη (για πάρα πολλούς) προσωπικότητα, κάνει το "Darkest Hour" να ξεχωρίζει από τα πιο συνηθισμένα ιστορικά δράματα.
90
Γιώργος Noir Παπαϊωσήφ
Ο Όλντμαν με την ερμηνεία του ως Τσόρτσιλ καταθέτει ψυχή, παίζοντας χαλαρά Σαίξπηρ, κι εκείνη την στιγμή του εμψυχωτικού λόγου του, πραγματικά ανατριχιάζεις. Γενικώς σου σηκώνεται η τρίχα κάθε στιγμή που ο υπέροχος Γκάρι-Τσόρτσιλ εμφανίζεται χειμαρρώδης, ξεροκέφαλος, διπλωμάτης, ένα πολιτικό χέλι, ερωτικός, οξύνους, ειρωνικός στον φακό της κάμερας. Και ο Ράιτ τον αποθεώνει σκηνοθετικά δίχως ίχνος υπερβολής.
87
Κωνσταντίνος Πάτρας
Το μεγαλύτερο όμως όπλο το Τζο Ράιτ σε αυτό το εγχείρημα ήταν η εμβληματική παρουσία του Γκάρι Όλντμαν στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Ο Όλντμαν, ίσως στην καλύτερη ερμηνεία της τεράστιας καριέρας του, μας παρουσίασε ένα ταυτόχρονα ευάλωτο, αλλά απόλυτα δυναμικό και απόμακρο πολλές φορές πρόσωπο του Τσόρτσιλ, το οποίο παρά τις αντιδράσεις των υπολοίπων πολιτικών δυνάμεων της χώρας κατάφερε τελικά να εμπνεύσει έναν ολόκληρο λαό.
83
Λήδα Ειρήνη Αδάμου
Η κινηματογράφηση του Bruno Delbonnel λοιπόν είναι απερίφραστα το highlight της σκηνοθετικής δημιουργίας του Wright, η οποία μέσω της εμπλουτισμένης με το χαρακτηριστικό «ημίφως» φωτογραφία της, σκιαγραφεί όντως άρτια την πιο «Σκοτεινή ώρα» στην ιστορία του αιώνα που μας πέρασε...
80
Μιχαήλ-Άγγελος Νικολαΐδης
Το Darkest Hour είναι σίγουρα μια από τις ταινίες της χρονιάς και σίγουρα θα μαζέψει αρκετά βραβεία από όλες τις διοργανώσεις, επομένως είναι must see. Θα σου μεταφέρει στον μέγιστο βαθμό το άγχος, την αγωνία και την απόγνωση του πολέμου. Είναι επίσης μια μοναδική ευκαιρία να γνωρίσεις λίγο περισσότερο την εμβληματική προσωπικότητα του Winston Churchill, έναν από τους σημαντικότερους πολιτικούς άνδρες της σύγχρονης παγκόσμιας ιστορίας, τον οποίον υποδύεται ένας από τους σημαντικότερους ηθοποιούς των τελευταίων 30 χρόνων!
80
Τάσος Ντερτιλής
Ένα αναμφισβήτητο καλλιτεχνικό επίτευγμα που θα ήταν πολύ χρήσιμο για το σύγχρονο νεανικό κοινό. Για να ξεστραβώνεται και λιγάκι!
80
Ακης Καπράνος 
Το εφευρετικό καδράρισμα εντός του σινεμασκόπ κάδρου, κλειστοφοβικό μονάχα για να υπογραμμίσει αυτή τη ψυχολογική συνθήκη, «σπάει» μοναδικά την ακαδημαϊκή γραφή. Και τι να πει κανείς για τον Γκάρι Ολτνμαν; Ο άνθρωπος έχει ενσαρκώσει τον Σιντ Βίσιους των Sex Pistols και τώρα τον Τσόρτσιλ!
80
Τατιάνα Καποδίστρια
...μια στιβαρή, «συναισθηματική» ταινία με αριστουργηματικό πρωταγωνιστή.
80
Αγγελική Αντωνίου
To Darkest Hour (Η Πιο Σκοτεινή Ώρα) είναι μια συγκρατημένη αλλά δραματουργικά αποτελεσματική ταινία, με τον Gary Oldman να κλέβει την παράσταση με εντυπωσιακή και αληθινή ερμηνεία. Ένα παραμύθι ηρωισμού για μεγάλα παιδιά..
80
Βίντατζ ιστοριόδραμα που ρουφιέται κεφάτα ωσάν εγγλέζικο βερμουτάκι. Γιατί το vermouth σε ακριβή μετάφραση σημαίνει «manly courage».
80
Κωστής Δ. Μπίτσιος
Χάρη και στο σενάριο του συμπαραγωγού Anthony McCarten (The Theory of Everything), ο οποίος υπογράφει ατάκες υποδειγματικού φλεγματικού χιούμορ για τον ρόλο του Oldman, ο πρωταγωνιστής σβήνει οποιονδήποτε στέκεται δίπλα του στην ταινία. Ως υποκριτικός οδοστρωτήρας σαρώνει τα πάντα, σηκώνοντας στους ώμους του όλο το φιλμ.
78
LORD NICHOLAS
Για τους εχθρούς της Αγγλίας, είναι μία αγιοποίηση του σερ Ουίνστον. Για τους υπόλοιπους, ισχύουν όσα σας είπα: θα δείτε έναν συγκλονιστικό Γ. Όλντμαν και έναν ηγέτη σε μια γήινη διάστασή του όταν έπαιζε σε μια ζαριά το μέλλον της χώρας του και της Ευρώπης.
Αν και η ταινία έχει τη φήμη της προπαγάνδας και λέγεται ότι έχει αρκετές ιστορικές ανακρίβειες, ο Gary Oldman είναι εξαιρετικός, αλλά αυτό που θα σας αφήσει άφωνους είναι το μακιγιάζ του επιμελήθηκε ο Kazuhiro Tsuji.
70
Έχουμε να κάνουμε με μια στιβαρή, ενδιαφέρουσα και αγωνιώδη ταινία, που φυσικά αποτελεί σκεπτόμενο σινεμά και οι θεατές της θα καθηλωθούν από όλα όσα εκτυλίσσονται, αλλά παράλληλα θα φύγουν σε γενικές γραμμές ικανοποιημένοι από το σύνολό της και θαυμάζοντας έναν σπουδαίο ηθοποιό, τον Gary Oldman, που αναμφίβολα είναι ό, τι καλύτερο έχει να επιδείξει το "Darkest Hour", που ξεδιπλώνει όλη την ερμηνευτική του μαεστρία σε μια από τις κορυφαίες ερμηνείες της καριέρας του.
70
Γιάννης Φραγκούλης
Η ταινία καταφέρνει να κρατήσει αποστάσεις από το Χίτλερ και από το Τσόρτσιλ, να μην εκθειάζει το Βρετανό και να κατακρίνει το Γερμανό, να βλέπει αυτούς τους ανθρώπους έτσι όπως είναι, για να φτιάξει τους χαρακτήρες της που θα είναι αληθινοί, άρα θα ανταποκρίνονται στην ιστορική τους απόδοση και η ταινία έτσι δε χάνει τη σχέση της με την ιστορία αποφεύγοντας την υπερβολή.
70
Γιώργος Νυκταράκης
Εκτός από τον καθηλωτικό Gary Oldman όμως, η ταινία αποτελεί από όλες τις πλευρές μια πολύ προσεγμένη παραγωγή. Σκηνικά, ρούχα, φωτογραφία, ατμόσφαιρα, όλα δείχνουν εναρμονισμένα.
70
Γιάννης Ζουμπουλάκης
2018-01-18
«Εχει 100 ιδέες την ημέρα» έλεγαν για τον Τσόρτσιλ, «οι τέσσερις είναι καλές. Οι 96 είναι επικίνδυνες.» Η «Πιο σκοτεινή ώρα» είναι μια απολαυστική ανθολογία τέτοιων στιγμών με φάρο την καρδιά ενός γνήσιου πατριώτη, που σε εκείνη την κρίσιμη στιγμή της Ιστορίας, δεν κορόιδεψε κανέναν. Υποσχέθηκε «αίμα, ιδρώτα και δάκρυα» και πράγματι αυτό έδωσε. Γιατί τελικά αυτό ήταν το τίμημα της νίκης.
70
Γιώργος Μουστάκης
Παρότι και το σενάριο αλλά και ο τρόπος με τον οποίο χτίζεται η ιστορία είναι πολύ καλά, η ερμηνεία του είναι το νήμα που ο θεατής ακολουθεί για να ξετυλίξει το κουβάρι του σεναρίου. Στην πραγματικότητα, δεν περνάει αρκετή ώρα πριν κάποιος ξεχάσει πως πρόκειται απλά για ηθοποιία και όχι για τον πραγματικό Churcill.
70
Νίκος Δρίβας
Έχουμε να κάνουμε με μια στιβαρή, ενδιαφέρουσα ταινία, με έναν καταπληκτικό Gary Oldman που αναμφίβολα είναι ότι καλύτερο έχει το Darkest Hour που βέβαια αποτελεί σκεπτόμενο σινεμά.
60
Λήδα Γαλανού
Ο Τζο Ράιτ έχει αποδείξει, τόσο με την «Εξιλέωση» όσο και με την «Αννα Καρένινα», ότι έχει έφεση στο στιλιζάρισμα και τον επιφανειακό εντυπωσιασμό και οι προθέσεις του δεν διαφέρουν στο «Darkest Hour», μια ταινία με πυκνό λόγο και... ελαφρά διαλείμματα. Αδυναμίες που εύκολα ξεχνά κανείς, βλέποντας τον Γκάρι Ολντμαν σε μια μεγαλειώδη ερμηνεία, που ξεπερνά μακιγιάζ και μανιερισμούς και φτάνει βαθιά στην ψυχή ενός ανθρώπου διχασμένου, με δυσβάσταχτη ευθύνη και ευάλωτα ιδανικά...
60
Βασίλης Παπαστεργίου
Το Darkest Hour είναι καλό σινεμά. Υπάρχει όμως μια γραμμή στην αφήγηση ιστορικών γεγονότων, όπου μπορείς να ψυχαγωγήσεις αναπαριστώντας την αλήθεια χωρίς να την αλλοιώσεις. Ο Ράιτ, δεν την αλλοίωσε, αλλά στο όνομα της ψυχαγωγίας, τσαλαπάτησε αυτή την γραμμή πουλώντας φτηνό συναίσθημα και έναν ρηχό παραλληλισμό για το ποιόν των σημερινών ηγετών. Πέρα από αυτό, το Όσκαρ στον Όλντμαν, χωρίς δεύτερη κουβέντα!
60
Δημήτρης Φλωρής
Το Darkest Hour είναι μία αρκετά αδύναμη ταινία, η οποία παρά τα ενδιαφέροντα τεχνικά της στοιχεία, αδυνατεί να παρουσιάσει μία ιστορία με ψυχή και παρουσιάζει έναν χαρακτήρα του οποίου τα κίνητρα μπορεί να είναι εμφανή, όμως το κοινό δεν ταυτίζεται μαζί του. Μία ταινία αρκετά κουραστική που δεν κάνει ξεκάθαρα τα νοήματα της και τελικά το κοινό δυσκολεύεται να την παρακολουθήσει.
60
Σταύρος Γανωτής
Σε αυτό το καλοσχεδιασμένο και υπόκωφο «πολιτικό θρίλερ», όλα δουλεύουν για τον Gary Oldman, κι ο Gary Oldman δουλεύει για αυτά. Τίποτα δεν θα έβγαινε όπως βγήκε αν ο ασταθής ερμηνευτικά ηθοποιός δεν είχε αναγάγει σε στοίχημα καριέρας τον συγκεκριμένο του ρόλο.
60
Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος
2018-01-12
Ο Όλντμαν ηγείται του το show: μέσα από την άψογα στημένη κοντόχοντρη, χαρακτηριστική φιγούρα και το βαρύ make up, αναδύεται το διψασμένο βλέμμα ενός γεννημένου ηγέτη που καιροφυλακτεί και αρπάζει τις ευκαιρίες, εντοπίζει τις ανθρώπινες αδυναμίες και εκμεταλλεύεται τα πολιτικά ξέφωτα.
60
Κωνσταντίνος Καϊμάκης
2018-01-14
Ο Ράιτ απεικονίζει με νεύρο όλο το παρασκήνιο στους πολιτικούς διαδρόμους αλλά και το τραγικό πρόσωπο του πολέμου στο πεδίο της μάχης, σε μια δημιουργία που ανακατεύει δεξιοτεχνικά την πολιτική βιογραφία με την ιστορική αλήθεια.
60
Έλενα Χρηστοπούλου
2018-01-16
Ιδιοσυγκρασιακός και ιδιοφυής, ο Τσέρτσιλ είναι όνειρο ζωής και βούτυρο στο ψωμί των ηθοποιών ταυτόχρονα: πληθωρικός στις κινήσεις αλλά και λαβυρινθώδης στη σκέψη. Επειδή ο Όλντμαν είναι και βετεράνος και κύριος, δεν το παρακάνει. Δεν τον στηρίζει όμως ούτε το (φλύαρο) σενάριο ούτε η σκηνοθετική υποτονικότητα του Τζο Ράιτ.
50
Χρήστος Μήτσης
2018-01-10
Τυπικό ιστορικό δράμα της στιβαρής βρετανικής παράδοσης, ηρωικό, χιουμοριστικό και ατσαλάκωτα ακαδημαϊκό.
50
Μαριάννα Τσότρα
Ο Wright δε βρίσκει ποτέ τον ρυθμό του, αναγκάζεται να καταφύγει στον μελοδραματισμό και την ωραιοποίηση καταστάσεων για να διατηρήσει ψήγματα ενδιαφέροντος, και καταλήγει να κάνει μια ταινία και έναν Τσώρτσιλ που θα ξεχνιόταν εξ ολοκλήρου, εάν δεν ερμηνευόταν μνημειωδώς από τον Gary Oldman.
50
Γιώργος Κρασσακόπουλος
2018-01-08
Ενας εξαιρετικός Γκάρι Ολντμαν στο ρόλο του Γουίνστον Τσόρτσιλ (ολοταχώς για Οσκαρ), ο βασικός -αν όχι ο μόνος λόγος- για να δεις την καλοφτιαγμένη μα επιφανειακή ταινία του Τζο Ράιτ.
50
Αγγελική Στελλάκη
2018-01-06
Ο Τζο Ράιτ φαίνεται να νοσταλγεί μία εποχή, όπου οι πολιτικοί ήταν άνθρωποι της δράσης και του οράματος -στοιχεία που διέκριναν τον Τσώρτσιλ. Και επιθυμεί να αναπτύξει αυτή την πτυχή της πολιτικής σε μια ταινία με διάρκεια μεγαλύτερη των δύο ωρών. Φαντάζει υπερβολική για μία βιογραφία όπως αυτή, μία βιογραφία που έχει πολύ καλούς ερμηνευτές και μπόλικη δόση χιούμορ, αλλά λίγη φρεσκάδα.
40
Dimitris Dx
Φανταστικοί φωτισμοί και εξαιρετικά καδραρίσματα (συν δύο περάσματα της κάμερας στους δρόμους του Λονδίνου που μεταδίδουν λιτά και εύστοχα το πνεύμα της εποχής), τα υπόλοιπα όμως παραμένουν ανυπόφορα basic και κατά στιγμές, σχεδόν παρωδίες της ίδιας της ταινίας (βλέπε σκηνή στο μετρό, τερματίστηκε το αβολόμετρο).
40
Νίνος Φένεκ Μικελιδης
2018-01-04
Εκεί όμως που ο Νόλαν σκηνοθέτησε την ταινία του με ξεχωριστή δεξιοτεχνία, με βάση ένα πολύ έξυπνα οργανωμένο σενάριο, ο Ράιτ προτίμησε, στο δεύτερο μέρος, να δημιουργήσει δραματουργικά απίθανες σκηνές...Και είναι μόνο χάρη στην παρουσία του Γκάρι Όλντμαν, που, σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό, σώζεται η ταινία.
Το φιλμ αναπαριστά με πειστικό τρόπο την αγωνία του κεντρικού χαρακτήρα να ανταπεξέλθει στις προσδοκίες και την τιμή ενός ολόκληρου έθνους σε μια στιγμή που καθόρισε την ιστορία, αλλά ο Ράιτ σκηνοθετεί παλιομοδίτικα και πολύ ακαδημαϊκά. Υπάρχουν στιγμές που νομίζεις ότι παρακολουθείς τηλεταινία του BBC, με σαφώς προσεγμένο σχεδιασμό παραγωγής.
30
Λουκάς Κατσίκας
2018-01-02
Ο Γκάρι Όλντμαν είναι ο σημαντικότερος λόγος για να παρακολουθήσει κανείς αυτό το συμβατικό και άψυχο ιστορικό δράμα γύρω από το περιπετειώδες ξεκίνημα της πρωθυπουργίας του Γουίνστον Τσόρτσιλ.