The Post: Απαγορευμένα Μυστικά(2017)
(The Post) | Πρώτη προβολή: 11-01-2018

90
Γιάννης Ζουμπουλάκης
2018-01-20
Ο Σπίλμπεργκ ήταν, είναι και κατά πάσα πιθανότητα θα είναι μέγας storyteller. Καταφέρνει να δημιουργήσει σασπένς μέσα από μια ιστορία που λίγο-πολύ γνωρίζουμε την κατάληξή της. Συγχρόνως δημιουργεί πηγαία συγκίνηση· μια απλή εικόνα των εφημερίδων την ώρα που εκτυπώνονται ήταν αρκετή για να σε κάνει να βουρκώσεις.
84
Μια ανατριχιαστικά αληθινή ταινία με τη μοναδική απόδοση και ματιά του σπουδαίου Σπίλμπεργκ για τη δημοσιογραφία που καλούμαστε να υπηρετήσουμε, που αγαπάμε και που χρειαζόμαστε σήμερα περισσότερο από ποτέ.
84
Λήδα Ειρήνη Αδάμου
Η κάμερα παίζει τόσο αριστοτεχνικά με το φως και τις σκιές, με τον δικό του χαρακτηριστικό τρόπο, δίνοντας στην ταινία του ξεκάθαρα την μετάβαση από την αίσθηση των τεκταινόμενων, στην αίσθηση των όσων υποβόσκουν της πραγματικότητας (αποκαλύψεις), στο «μεταφυσικό» δηλαδή αίσθημα, στο οποίο εξάλλου μας έχει συνηθίσει ο μέγας αυτός κινηματογραφιστής.
80
Άγγελος Πολύδωρος
Η σφιχτή σκηνοθεσία του Στίβεν Σπίλμπεργκ αναδεικνύει τη σπουδαία συμμαχία των Γκράχαμ και Μπράντλι, που έγινε και στην πραγματικότητα και αυτό χάρη και στις ερμηνείες των δύο σπουδαίων ηθοποιών, με αποτέλεσμα να δημιουργείται πρόσθετο δέος στο θεατή.
80
Παρασκευή Γιουβανάκη
Καταιγιστικό και γρήγορο σαν θρίλερ, εμπεριστατωμένο και διακριτικό όπως καλό ένα δραματικό κοινωνικό δράμα, γυρισμένο εν ολίγοις με τον γλυκό και σε σημεία μαγικό τρόπο όπως μόνο ο Spielberg μπορεί.
80
Κωστής Δ. Μπίτσιος
Η συγκεκριμένη ταινία είναι ότι καλύτερο μπορεί να προσφέρει το Hollywood σήμερα.
80
Γιώτα Τσιορβά
Ο Σπίλμπεργκ δεν επαναπαύτηκε απλά στην δυνατή ιστορία που είχε στην διάθεση του, αλλά συνεργάστηκε με τον Τομ Χανκς και την Μέριλ Στριπ στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, όπου με την ερμηνευτική υπεροχή τους ανεβάζουν και άλλο την γοητεία της ιστορίας.
80
Μεγάλη ταινία, αναμενόμενο άλλωστε, από τον άριστο αναπαραστάτη της περιόδου Spielberg, που ενδεχόμενα να μην φτάνει στα επίπεδα δραματουργίας που του πρόσφερε απλόχερα το Munich, χάρη στην έξυπνη διαχείριση του σεναρίου, που τονίζει σημαντικά τους εξαιρετικά αποδιδόμενους περιφερειακούς χαρακτήρες, την θρίλερ κατά τόπους αφήγηση, αλλά και το διαχρονικό ενδιαφέρον που εμφανίζει η στάση του Τύπου μπροστά σε τέτοια μοναδικής ιστορικής σημασίας γεγονότα, προσφέρει στο πιάτο στους δημοσιογραφικούς ιθύνοντες το μονοπάτι που επιβάλλεται να διαβούν.
80
Παναγιώτης Πυλαρινός
Τοποθετημένο μάλιστα σχεδόν μισό αιώνα πριν και ιδιαίτερα προφητικό στην τώρα εποχή των "fake news", το The Post, γίνεται μια δεξιοτεχνικά καθηλωτική ταινία και παράλληλα μια από τις πιο καλές κινηματογραφικές στιγμές της σεζόν που μόλις ξεκίνησε, που αποδεικνύει και το βαθύτατα πολιτικό πρόσωπο του Steven Spielberg διατηρώντας μάλιστα και δικές του αντικειμενικές ισορροπίες.
80
Μανώλης Κρανάκης
2018-01-16
Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ κάνει ακτιβισμό υπέρ της ελευθερίας του Τύπου, αντιπολίτευση στη διακυβέρνηση Τραμπ και μια αφοπλιστική φεμινιστική διακήρυξη, όλα στη συσκευασία μιας συναρπαστικής, φτιαγμένης με ισόποση οργή και μαεστρία, ταινίας.
80
Λήδα Γαλανού
2018-01-18
Ένα πληθωρικό, συναρπαστικό δείγμα σινεμά με καθαρή συνείδηση και δύναμη λόγου.
80
Ηλίας Φραγκούλης
2018-01-14
Από τις καλύτερες ταινίες της φετινής σεζόν, ασυζητητί! Δεν είναι έργο προσιτό σε όλους, όμως. Πρέπει να σε ενδιαφέρει το θέμα, να έχεις κάποιες στοιχειώδεις γνώσεις γύρω από το χρονικό πλαίσιο, να μην χρειάζεται να σταματάς για να σκεφτείς τι είναι αυτό το οποίο παρακολουθείς. Μην το φοβηθείς, δεν θα εξεταστείς γι' αυτό μετά!
80
Δημήτρης Φλωρής
Το The Post με λίγα λόγια είναι μία ταινία που ενώ αφηγείται μία πραγματική ιστορία, αρνείται να παίξει 100% εκ του ασφαλούς και ψυχαγωγεί το κοινό χωρίς να το κουράζει. Μία ταινία που ενώ μιλάει για τον πόλεμο, δίνει πολλά αντιπολεμικά μηνύματα και προωθεί την ειρήνη και την ισότητα. Και ο Spielberg όπως πάντα γνωρίζει πως να λέει ιστορίες.
80
Σταύρος Γανωτής
Ως απόφθεγμα, μη χάσετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε αυτό το ιδανικό δείγμα ιστορικού κινηματογράφου. Μονάχα, όμως, μη σας επηρεάσει σε τέτοιο βαθμό, που θα αρχίσετε να νομίζετε ότι ο κίτρινος τύπος είναι απλά μια εφημερίδα της ΑΕΚ...
77
Δημήτρης Αποστολόπουλος
Με επίκεντρο το αμαρτωλό δημοσιογραφικό και πολιτικό κατεστημένο των Η.Π.Α των 70's, ο Spielberg βρίσκει την ευκαιρία, παρά τις αδυναμίες, να κάνει σκηνοθετική επίδειξη οπτικού εντυπωσιασμού, υψηλού επιπέδου και με αρωγούς τους Tom Hanks και Meryl Streep, το καταφέρνει.
Ποιότητα, ερμηνείες και σκηνοθεσία υψηλού επιπέδου και μια ιστορία που δεν γίνεται να αφήσει κανέναν ασυγκίνητο.
75
Μιχαήλ-Άγγελος Νικολαΐδης
ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΔΩ: Γιατί φέρει την σφραγίδα – και άρα την εγγύηση- μιας ταινίας του Stephen Spielberg. Γιατί αποτελεί πάντα απόλαυση μια ταινία με τους Meryl Streep και Tom Hanks. Τέλος, γιατί σου αρέσουν τα πολιτικά θρίλερ και σε ιντριγκάρει ότι έχει να κάνει με τη σύγχρονη πολιτική ιστορία των Η.Π.Α. και την αποκάλυψη απόρρητων πληροφοριών.
70
Απόστολος Κίτσος
Πρόκειται για μια εξαιρετικά προσεγμένη δουλειά, με άρτια παραγωγή, υποδειγματική τεχνική, ένα πολύπειρο πρωταγωνιστικό δίδυμο (στο οποίο ίσως δόθηκαν περισσότερες δυνατότητες αυτοσχεδιασμού από όσες μάλλον θα έπρεπε, χωρίς αυτό βέβαια να αποτελεί απαραίτητα λανθασμένη τακτική), εθιστική αφήγηση ένα φιλμ που προσυπογράφει μια συναλλαγματική χολλιγουντιανού θεάματος υψηλής αξίας, έστω και αν δεν ρισκάρει -και εδώ ταιριάζει απόλυτα- δημοσιογραφικά.
70
Πάνος Γκένας
Σπίλμπεργκ, Στριπ και Χανκς, δηλώνουν έτοιμοι για «αποκαλύψεις τώρα» και με έμπνευση το σκάνδαλο των Εγγράφων του Πενταγώνου το 1971, σχολιάζουν ιδανικά την πολιτική και κοινωνική επικαιρότητα με μία ταινία «προτεραιότητας».
70
Τάσος Ντερτιλής
Σπίλμπεργκ, Στριπ, Χανκς: μια ονειρεμένη συνάντηση κινηματογραφικής κορυφής μας μεταφέρει, με τη συνδρομή ενός επίσης ονειρεμένου ερμηνευτικού συνόλου, στο ζοφερό κλίμα των αρχών του 70, σε μια κρίσιμη καμπή για την Αμερικάνικη αλλά και την Παγκόσμια Ιστορία.
70
Ακης Καπράνος 
2018-01-10
Συνετά, ο Σπίλμπεργκ επιστρέφει στο δραματοποιημένο, πλην άκρως δημοσιογραφικό στυλ που υιοθέτησε πρώτος ο Κώστας Γαβράς με το «Ζ» και - ας μου επιτραπεί αυτή η προσωπική κρίση - τελειοποίησε ο Άλαν Πάκουλα στο «Όλοι οι άνθρωποι του προέδρου». Και όχι μόνον αυτό, αλλά ο δαιμόνιος Στίβεν κλείνει την ταινία του με μια ευθύτατη παραπομπή στο προαναφερθέν φιλμ, μετατρέποντας το «Post» σε ένα άτυπο prequel. Έτσι, η ταινία μετατρέπεται σε έναν ύμνο στη δημοσιογραφική δεοντολογία, αλλά και στο αμερικανικό Σύνταγμα.
70
Τατιάνα Καποδίστρια
2018-01-06
Η ιδιοκτήτρια και ο αρχισυντάκτης της Washington Post στην κρίσιμη απόφασή τους να δημοσιεύσουν τους διαβόητους «Φακέλους του Πενταγώνου», σε μια απολαυστική, γρήγορη, και αρκετά πολιτική (για Σπίλμπεργκ) ταινία.
70
Νίκος Δρίβας
Έχουμε να κάνουμε με μια στιβαρή, ενδιαφέρουσα ταινία, καθότι το The Post είναι σκεπτόμενο σινεμά, αλλά παράλληλα έχει και τις στιγμές όπου θέλει να εκτιμήσει κανείς τα όσα έγιναν σε μια πολύ δύσκολη εποχή. Είναι δεδομένο ότι όσοι την παρακολουθήσουν θα προβληματιστούν για όλα όσα εκτυλίσσονται, αλλά παράλληλα θα φύγουν σε γενικές γραμμές ικανοποιημένοι από το σύνολο της.
70
LORD NICHOLAS
Αγωνιώδες δημοσιογραφικό δράμα που εξιστορεί τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν το καλοκαίρι του 1971 γύρω από τη δημοσιοποίηση των Pentagon Papers με κυβερνητικά σκάνδαλα και συνωμοσίες.
70
Χρήστος Μήτσης
2018-01-12
Έξι υποψηφιότητες για Χρυσή Σφαίρα για ένα υποδειγματικά κατασκευασμένο και αφηγηματικά συναρπαστικό πολιτικο-δημοσιογραφικό θρίλερ, το «Όλοι οι Άνθρωποι του Προέδρου» της μοντέρνας χολιγουντιανής εποχής.
70
Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος
2018-01-08
Ο αλλεργικός σε οτιδήποτε κυνικό Σπίλμπεργκ υιοθετεί τη γνωστή, ζεστή πρακτική και φτιάχνει ένα σκληρό παραμύθι για τον θρίαμβο των θαρραλέων.
60
Γιώργος Νυκταράκης
Όπως μας έχει συνηθίσει, παρέχει μια εξαιρετική απεικόνιση της εποχής, και με παιχνιδιάρικη σκηνοθεσία μας βάζει γρήγορα στο κλίμα, καταφέρνοντας να διατηρήσει σε μεγάλο βαθμό το ενδιαφέρον. Ο ρυθμός της ταινίας αν και αργός είναι καλός, ιδίως στο δεύτερο μισό όταν και εντείνονται οι προσπάθειες των δημοσιογράφων να δημοσιεύσουν τα απόρρητα έγγραφα, ενώ παράλληλα προσπαθούν να καλυφθούν νομικά απέναντι στην κυβέρνηση Νίξον.
Επαγγελματικά και προσωπικά διλήμματα, μάχη με το χρόνο και μια κυβέρνηση που ισχυρίζεται ότι διακυβεύεται η εθνική ασφάλεια (κυνικός ο πρόεδρος Νίξον που απειλεί θεούς και δαίμονες από το Λευκό Οίκο σε αληθινά ηχητικά αποσπάσματα) συνθέτουν μια αγωνιώδη, μέσα στη προβλεψιμότητά της όμως πάντα, ταινία.
60
Νίνος Φένεκ Μικελιδης
Με ένα σφιχτοδεμένο, με ωραίους διαλόγους σενάριο, με τέλεια δομημένη σκηνοθεσία, με σωστό ρυθμό, με εξαιρετικές ερμηνείες από όλους τους ηθοποιούς καθώς και εξαιρετική συνεργασία από όλους τους συντελεστές (ανάμεσά τους και τον Τζον Γουίλιαμς που έγραψε μια πολύ ωραία μουσική), ο Σπίλμπεργκ έφτιαξε μια συναρπαστική ταινία, ιδιαίτερα αναγκαία στις μέρες μας.
60
Γιάννης Φραγκούλης
Η «The Post» είναι η ιστορία της κληρονομιάς και της κραυγής που συρρικνώνει. Για αυτήν, ήταν δύσκολο να κρατήσει τα ηνία της εφημερίδας, ήξερε όμως ότι η δημοσιογραφία έχει να κάνει με τη δημοκρατία. Στα έντυπα ή στα ηλεκτρονικά μέσα, σήμερα, συμβαίνουν παρόμοια πράγματα, αλλά όλο πιο σπάνια.
60
Κωνσταντίνος Καϊμάκης
2018-01-02
Ο αμερικανός σκηνοθέτης ξέρει όσο λίγοι κινηματογραφιστές να φτιάχνουν μια παλιομοδίτικη ταινία χωρίς φανερή δράση (όλη η ένταση και το καλοχτισμένο σασπένς προέρχονται από τα κρίσιμα διλήμματα και τους διαλόγους που αντικατοπτρίζουν το κλίμα της εποχής) πατώντας σε μοντέρνους συμβολισμούς. Υποδειγματικοί οι Τομ Χανκς και Μέριλ Στριπ συνεργάζονται για πρώτη φορά σε μια ταινία που δεν κρύβει τις οσκαρικές φιλοδοξίες της και αποτελεί μια συνεπή αλλά και χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις δουλειά του Σπίλμπεργκ.
60
Έλενα Χρηστοπούλου
2018-01-04
Χαμός από τα θέματα που ξεπηδάνε, με τόσο άμεσες αναφορές στο σήμερα και την Πρώτη Τροποποίηση του Αμερικανικού Συντάγματος και την ανάγκη για ελευθερία του λόγου εν καιρώ Τραμπ και τους δυναμικούς γυναικείους ρόλους εν καιρώ #metoo. Χαμός επίσης με την κινηματογράφιση των θεοποιημένων Στριπ και Χανκς ως εντεταλμένων εκπροσώπων της αμερικανικής ακεραιότητας.
60
Νεφέλη Κομματά
Η πλοκή της είναι συναρπαστική, το σενάριο καλογραμμένο, ενώ ειρωνικές ατάκες πάντα δίνουν πνοή στο κείμενο. Οι ερμηνείες είναι εξαιρετικές και μια συνεργασία Στριπ, Χανκς και Σπίλμπεργκ κρίμα να περάσει απαρατήρητη. Και για όσους έχουν περιέργεια, η έντονη ζωή μιας εφημερίδας, η αγωνία της είδησης, το ρίσκο και η πίεση αποτυπώνονται σ' όλο τους το μεγαλείο.
60
Ιάκωβος Γωγάκης
Ο Σπίλμπεργκ ως γνωστόν διακατέχεται από την Αριστοτελική ηθική, έτσι κι εδώ προτάσσει τις αξίες της αρετής και της δικαιοσύνης, ίσως να είναι και ο λόγος που κυριαρχεί στο έργο η αισιοδοξία, μέσα σε μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα τελείως νοσηρή.
60
Dimitris Dx
Η Meryl Streep βρίσκεται στην απόλυτη MerylStreepικότητά της (με όλα τα καλά και τα κακά της) αλλά η ταινία έχει σκηνοθετική μαεστρία, έχει ρυθμό, έχει μερικές πολύ ύπουλες μεταβάσεις εξουσίας μέσα από τα συνεχή της πλάνα...
60
Γιώργος Noir Παπαϊωσήφ
Η ταινία του Σπίλμπεργκ είναι μια ωραιότατη καταγραφή εκείνης της ταραγμένης εποχής, συνάμα είναι και μια κραυγή για την λογοκρισία, που σήμερα, εμμέσως πλην σαφώς, δοκιμάζεται η ελευθερία του Τύπου στην Αμερική από τις έντονες παρεμβάσεις του νυν προέδρου της, όπως αναφέρει και ο ίδιος ο σκηνοθέτης.
40
Δημοσθένης Χριστόπουλος
Ναι, η ταινία του Σπίλμπεργκ είναι απίστευτα ψυχαγωγική. Αυτό έλειπε, για Σπίλμπεργκ μιλάμε. Όμως εδώ υπήρξε η ευκαιρία για κάτι παραπάνω. Και αυτό προϋπέθετε τον δημιουργό Σπίλμπεργκ και όχι τον υπηρέτη των απαιτήσεων του Hollywood, Σπίλμπεργκ...