Μικρόκοσμος(2017)
(Downsizing) | Πρώτη προβολή: 04-01-2018

80
Νίνος Φένεκ Μικελιδης
Ξεπερνώντας το επίπεδο της απλής περιπέτειας επιστημονικής φαντασίας, ο Πέιν και ο συν-σεναριογράφος του, Τζιμ Τέιλορ, με ένα με μπόλικο χιούμορ, με ωραία αναπτυγμένους χαρακτήρες και έξυπνα, πρωτότυπα ευρήματα, σενάριο, που δεν απέχει και πολύ από εκείνα του Πρέστον Στέρτζες, με σωστό ρυθμό και εξαιρετική φωτογραφία (του δικού μας, τακτικού συνεργάτη του Πέιν, Φαίδωνα Παπαμιχαήλ) μας δίνουν μια δική τους, με κριτική, σατιρική ματιά, εικόνα, ενός τέτοιου μέλλοντος.
80
Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος
2018-01-20
Μακράν η πιο φιλόδοξη ταινία στην πλούσια καριέρα του Αλεξάντερ Πέιν, ο «Μικρόκοσμος» δεν κατηγοριοποιείται καθόλου εύκολα.
80
Άγγελος Πολύδωρος
Έχουμε μια ταινία που έχει ανάλαφρες στιγμές, πολλή δόση παραλογισμού, αρκετό συναίσθημα όσο μια ιδιαίτερη ιστορία αγάπης, πρωτότυπη και με έξυπνα εφέ που σε κρατά καθηλωμένο. Γεγονός, στο οποίο συμβάλλουν και οι ερμηνείες των βασικών πρωταγωνιστών του.
70
Αγγελική Στελλάκη
Με τον Μικρόκοσμο, ο Αλεξάντερ Πέιν επιλέγει να αφηγηθεί μια ανθρώπινη ιστορία, η οποία αυτή τη φορά μετατρέπεται σε πολιτική. Πρόκειται επί της ουσίας για μια δραματική κωμωδία για την ανθρώπινη ύπαρξη, ειδωμένη μέσα από το βλέμμα του Αλεξάντερ Πέιν και τη διακριτική του ειρωνία.
68
IGN STAFF
Το "Downsizing" εξερευνεί την ακόρεστη δίψα για ψεύτικες απολαύσεις, μακριά απ' τους θεμελιώδεις, ανθρώπινους στόχους του πνεύματος και του ήθους. Με μπερδεμένη συνοχή και ρυθμό σε σημεία, το φιλμ συνολικά πείθει.
65
Δημήτρης Μπαμπούλης
Το Downsizing είναι μία ταινία σατιρική, με εύθυμο χαρακτήρα που όμως επεξεργάζεται σοβαρά κοινωνικά θέματα, τα οποία κατακρίνει μέσα από το χιούμορ της. Σίγουρα απευθύνεται προς τους απαιτητικούς και μη θεατές και προσφέρει κάτι παραπάνω από απλή διασκέδαση, προσφέρει ψυχαγωγία. Μικρή απογοήτευση αποτελούν οι ατασθαλίες στις οποίες υπέπεσε ο σκηνοθέτης αλλά δεν είναι τόσο έντονες ώστε να επηρεάσουν αρνητικά τα υπόλοιπα στοιχεία της ταινίας.
60
Λήδα Ειρήνη Αδάμου
Παρά τις όποιες άλλες ατέλειες η καλή παραγωγή της Paramount Pictures, κάνει το θαύμα της και ζωντανεύει με άρτιο τρόπο τον κόσμο των τοσοδούληδων ηρώων, που αποδεικνύονται στο τέλος με περισσότερα όνειρα για τη ζωή, απ' ό, τι όταν ήταν μεγαλύτεροι σε μέγεθος.
60
Τατιάνα Καποδίστρια
Με τέτοια λαμπρή σεναριακή μαγιά θα μπορούσε να προκύψει κάτι πιο συναρπαστικό, αλλά και έτσι τέρπει.
60
Τάσος Ντερτιλής
Ο Μικρόκοσμος φέρει όλα τα χιουμοριστικά χαρακτηριστικά των παλιότερων ταινιών του Πέιν αλλά τα θέτει στην υπηρεσία μιας βαθιά πολιτικής ανησυχίας για το μέλλον του ανθρώπινου είδους, δημιουργώντας ένα έργο μακρόπνοο, πρωτότυπο και θεαματικό.
60
Δημήτρης Δημητρακόπουλος
2018-01-18
Συναισθηματικό, αστείο, αναπολογητικά αισιόδοξο και κατά στιγμές εγγενώς αφελές, το νέο φιλμ του Αλεξάντερ Πέιν – και πρώτη του ταινία επιστημονικής φαντασίας – αγκαλιάζει την παραμυθένια του υφή για να αφηγηθεί μια ιστορία για μικρές πράξεις, μικρούς ανθρώπους και τελικά τεράστιες καρδιές.
60
Απόστολος Κίτσος
Μια ωδή στον ουμανισμό, καμουφλαρισμένη με επιστημονική φαντασία που αποτελεί το πρόσχημα για να διηγηθεί μια ιστορία με λίγες απλοϊκές στιγμές, αλλά πολύ περισσότερες παραδομένες γλυκά στην χαρμολύπη, με το φυσικό παίξιμο των πρωταγωνιστών της να συνεπικουρεί σε μια παράσταση συναισθηματικής επάρκειας.
60
Αλέξανδρος Κυριαζής
Το συνολικό αποτέλεσμα, αν και μοιάζει αρκετά "επεισοδιακό", είναι εξαιρετικά ευχάριστο στη παρακολούθηση, με έξυπνους διαλόγους, χιούμορ και έναν αισιόδοξο νιχιλισμό, που βάζει ουκ ολίγες φορές το θεατή στη θέση του πρωταγωνιστή και του τι θα έκανε στη θέση του.
60
Κατερίνα Ανδρεάκου
2018-01-16
Ρομαντική κομεντί, sci-fi κωμωδία, δόσεις κοινωνικού δράματος και οικολογικά μηνύματα με σατιρικές αποχρώσεις για το πώς η ανθρωπότητα έχει καταντήσει αυτόν τον υπέροχο πλανήτη, όλα σε μια ταινία που μπερδεύει και (για) το είδος της και τους τελικούς της στόχους, δυστυχώς. Ωστόσο, προσφέρει αρκετές υπέροχες στιγμές γέλιου, συγκίνησης και πρωτοτυπίας, ώστε να παραμένει μια καλή κινηματογραφική πρόταση (για ένα σαφώς πιο adult και εκλεπτυσμένο κοινό, προφανώς).
60
Ευτυχία Κόκκινη
Η ταινία πέρα από την ειδική ματιά σε έναν κόσμο συρρικνωμένο, σαν την τάση της εποχής με πρόσχημα την έμμεση σωτηρία της ανθρωπότητας, προσφέρει πεδίο για συζήτηση κυρίως ως προς την τάση μίας μεγάλης μερίδας του πληθυσμού να «απορροφούν» κάθε επιστημονική ανάλυση και πρόταση ως ρεαλιστική και υλοποιήσιμη, κυρίως όταν το πλασματικό πρόσχημα είναι η κοινωνική και η οικολογική ευαισθησία.
50
Το Downsizing γυρεύει ασταμάτητα την ταυτότητά του ώσπου στο τέλος χάνει το σημαντικότερο στοιχείο ύπαρξής του: Τη σύνδεσή του με τον αρκούντως καλοπροαίρετο (Payne είναι αυτός) θεατή.
50
Άκης Καπράνος
2018-01-10
Αδιανόητα καλή ιδέα, γεμάτη προεκτάσεις και σημάνσεις που υπάρχουν, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, σε ολόκληρη τη φιλμογραφία του Αλεξάντερ Πέιν. Ο οποίος όμως, φοβάμαι πως τα καταφέρνει καλύτερα σε μικρό καμβά, όπως στο αριστουργηματικό «Νεμπράσκα».
50
Λήδα Γαλανού
2018-01-08
Σε μια τεχνικά απαιτητική και σεναριακά εμπνευσμένη ταινία, ο Πέιν, συνειδητά ή όχι, παραδίνεται ταυτόχρονα σε συναισθηματικές εντάσεις, σε μια έμφυτη, λες, αισιοδοξία, σε ένα επιφανειακό χιούμορ που βιάζεται να σκεπάσει ό,τι βρίσκεται από κάτω, σε προβλήματα του Πρώτου Κόσμου που αντιμετωπίζονται με αφελείς λύσεις. Κι ενώ ακριβώς αυτά τα χαρακτηριστικά προσθέτουν κέφι όσο βλέπει κανείς την ταινία, ξεφουσκώνουν απότομα αμέσως μετά, αφήνοντάς σε με μια συναρπαστική σύλληψη που κάπου στην πορεία έχασε το «πολιτικό», ή το ρεαλιστικό, θάρρος της.
50
Έλενα Χρηστοπούλου
2018-01-12
Επειδή ο Πέιν είναι αυτός που είναι, το χιούμορ αναδύεται καυστικό και πικρό. Για πρώτη φορά όμως ο ανθρωπισμός του (γιατί ακόμα και σε μια φαινομενικά sci fi ταινία, το ζητούμενο είναι η ανθρώπινη συμπεριφορά, ιδίως για τον Πέιν) δεν έχει ούτε την ίδια ζέστη ούτε την ίδια ζέση.
50
Χρήστος Μήτσης
2018-01-14
Απολαυστικά στημένη σάτιρα επιστημονικής φαντασίας με ιδιοφυή σεναριακή ιδέα που καταλήγει διδακτική, παραμένοντας εν πολλοίς ανεκμετάλλευτη.
40
Νίκος Δρίβας
Ενώ μέχρι τα μισά δεν είναι τόσο κακή η ταινία, στο δεύτερο μέρος έχει μεγάλα κενά, ενώ το τελευταίο εικοσάλεπτο είναι αρκετά τραβηγμένο. Για κάθε καλή ατάκα ή σκηνή, υπάρχει και ένα ανιαρό πεντάλεπτο με δεκάλεπτο που τρενάρει τον ρυθμό της.
40
Γιάννης Ζουμπουλάκης
2018-01-06
Όχι τόσο μια ταινία επιστημονικής φαντασίας όσο μια ταινία περιπλάνησης τυλιγμένη μέσα στο αμπαλάζ της φαντασίας, ο «Μικρόκοσμος» («Downsizing», ΗΠΑ, 2017) του Αλεξάντερ Πέιν, παρότι έχει στοιχεία που κινούν το ενδιαφέρον, μπορεί να σε αφήσει αμήχανο μπροστά της, όπως αμήχανη μοιάζει και η ίδια απέναντι στο θέμα της.
40
Κωνσταντίνος Καϊμάκης
2018-01-04
Ο Πέιν έχει ιδέες και κέφι για να προσδώσει στην πρώτη ταινία επιστημονικής φαντασίας που κατασκευάζει, τη γλυκόπικρη γεύση του ανθρωποκεντρικού σύμπαντος που γνωρίσαμε σε όλες τις προηγούμενες ταινίες του. Δεν τα καταφέρνει πάντα (πολλά σημεία της σάτιρας του επαναλαμβάνονται από ένα σημείο και μετά) ενώ η αγωνία του για να είναι η σκηνοθετική του επίδοση του αποτελεσματική επισκιάζει το όραμα του γύρω από την αλληγορική διάσταση του σεναρίου.
Είναι μια ενδιαφέρουσα αλληγορική ταινία που αφήνει προβληματισμούς στο θεατή, αλλά που σίγουρα χρειαζόταν καλύτερο ρυθμό και στόχευση.
40
Γιάννης Φραγκούλης
Πως μία τεχνολογική αλλαγή θα μπορούσε να επηρεάσει τον κόσμο μας; Πως η συνείδηση του ανθρώπου μπορεί να αλλάξει μόνη της και αυτή η εναλλαγή να είναι δυνατή; Στο «Μικρόκοσμο» τίθενται αυτά τα ερωτήματα, αλλά τα κλισέ ακυρώνουν το ενδιαφέρον που χάνεται μαζί τους.
40
Παναγιώτης Πυλαρινός
Το "Downsizing" του Payne είναι μια φιλόδοξη ταινία, η οποία θα μπορούσε αυτήν την στιγμή να θέσει υποψηφιότητα για μια από τις καλύτερες ταινίες του 2018. Με τα σεναριακά κενά και την βαρυφορτωμένη υπόθεση δυστυχώς στα μάτια μας μικραίνει ...όπως ο τίτλος της.
30
Γιώργος Noir Παπαϊωσήφ
Ενδιαφέροντα εφέ (όλα κινούνται στην αρχή σε μέγεθος μακέτας) σε μια ιδέα που φαινομενικά θα μπορούσε να είναι μεγάλη, αλλά κινηματογραφικά είναι τόσο μικρή, που στο πρώτο ανέμι μιας απλής σκέψης (τα ελαττώματα δεν απαλλάσσονται, μηδέ μικραίνουν λόγω μεγέθους), όλη η ιστορία χάνεται στο πουθενά σαν ξερόφυλλο του χειμώνα.
30
Γιώργος Παπαδημητρίου
Το "Downsizing" ναυαγεί ολοκληρωτικά, καθώς η μεγάλη του διάρκεια διογκώνει ακόμη πιο πολύ το πρόβλημα της ελλιπούς διάρθρωσης και του μηδενικού ξεδιπλώματος. Σαν ένα σκαρίφημα ταινίας, μια σειρά από σκόρπιες σημειώσεις που δεν βρήκαν ποτέ τον δρόμο προς μια συμπαγή και πλήρη ιδέα.
30
Μαριάννα Τσότρα
Ο Payne είχε στα χέρια του μια πανέξυπνη ιδέα που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ένα πραγματικό αριστούργημα, δυστυχώς όμως την εκτέλεσε μέτρια, ανέμπνευστα και αδιάφορα, καταλήγοντας να απογοητεύει και να φαίνεται και αυτός, όπως οι ήρωες του, ... μικρός στα μάτια μας.
20
Νεκτάριος Σάκκας
2018-01-02
...φτάνει να πιστέψει κανείς πως ο Αλεξάντερ Πέιν έπαθε Γουίλ Σμιθ και παραδόθηκε σε new age αμπελοφιλοσοφίες της κακιάς ώρας.