Όταν ο Μαρξ Συνάντησε τον Ενγκελς(2017)
(Le jeune Karl Marx) | Πρώτη προβολή: 09-11-2017

70
Νίνος Φένεκ Μικελιδης
2017-11-20
...μια επανεξέταση του μαρξισμού και της ανάγκης του, είναι απαραίτητη, και η ταινία του Πεκ είναι επίκαιρη και μπορεί να συμβάλει στη μελέτη και την κατανόησή του.
60
Γιάννης Ζουμπουλάκης
2017-11-18
Χωρίς ποτέ να ξεχνά ότι υπηρετεί κατ' αρχάς ένα κινηματογραφικό έργο (και ότι δεν γράφει μάθημα Ιστορίας), ο Πεκ εμμένει στο κοινό πάθος τους για την καλυτέρευση του κόσμου σε συνάρτηση με τον προσωπικό τους κόσμο, τις αδυναμίες τους, τα οικογενειακά τους δράματα, τις χαρές τους, και το γεγονός ότι σε πολλές περιπτώσεις αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν.
60
Παναγιώτης Πυλαρινός
Πριν φτάσουν καν τα τριάντα, ο Karl Marx και ο Friedrich Engels είχαν ήδη αρχίσει να αλλάζουν τον κόσμο – προς το καλύτερο ή το χειρότερο. Όλα όσα θέλει να θίξει η ταινία βρίσκονται σε αυτό: η νιότη και η επανάσταση των ιδεών.
55
Μαριάννα Τσότρα
Η ταινία του Raoul Peck επιλέγει δυστυχώς τον ακαδημαϊκό τρόπο γραμμικής αφήγησης και στείρας παράθεσης ιστορικών γεγονότων και προσεγγίζει την ιστορία που αφηγείται διεκπεραιωτικά.
50
Τατιάνα Καποδίστρια
Ναι, αν κάποιος δεν ξέρει ντιπ τίποτα για τον πνευματικό πατέρα του εφαρμοσμένου και μη κομμουνισμού και το ματσωμένο κολλητάρι του, οκέι, κάτι θα μάθει. Οι υπόλοιποι, όμως, μόνο σε στιγμή σινεματικής απελπισίας...
50
Γιώργος Noir Παπαϊωσήφ
Ακαδημαϊσμός, διανοουμενίστικη ατμόσφαιρα, ταξικές διαφορές και τοτεμική λατρεία του σκηνοθέτη στο Καρλ Μάρξ.
50
Ακης Καπράνος 
2017-11-16
Ο πλούτος της παραγωγής είναι έκδηλος και υπάρχουν, ανά φάσεις, στιγμές κινηματογραφικής έμπνευσης. Αλλά δυστυχώς, είναι η φλυαρία που εντέλει επικρατεί. Και η προσπάθεια να υπογραμμιστεί η διαχρονικότητα της μαρξιστικής σκέψης κρύβει έναν παράταιρο διδακτισμό.
50
Λήδα Γαλανού
2017-11-14
Ο διάσημος σκηνοθέτης και συγγραφέας Ραούλ Πεκ, υποψήφιος για Όσκαρ με το ντοκιμαντέρ «I am not your negro», αλλάζει ύφος και ασχολείται με τα νεανικά χρόνια του Μαρξ, αναζητώντας να εμπνεύσει τους νεότερους στα ιδανικά του κομμουνισμού: με ευθύτητα, ακρίβεια, αλλά και ακαδημαϊσμό.
50
Cine - Κριτική
Συχνά, η "πολιτικολογία" της ταινίας λειτουργεί άστοχα και διεκπεραιωτικά με συνέπεια το αποτέλεσμα να φαντάζει "ψυχρό" και ακαδημαϊκό. Από την άλλη πιο πειστική είναι η κινηματογραφική προσέγγιση πάνω στην προσωπική σχέση του Μαρξ με τον Ένγκελς χωρίς όμως να πείθει ολοκληρωτικά κυρίως λόγω της αποσπασματικής απεικόνισης της.
40
Άγγελος Πολύδωρος
Ατελείωτοι θεωρητικοί διάλογοι και ένα φινάλε (ενσωματωμένο στα credits), που προσπαθεί να συνδέσει την εποχή εκείνη με το σήμερα, αδυνατίζουν το στόχο του σκηνοθέτη, που προφανώς θέλει να μιλήσει στο ευρύτερο κοινό, προσπαθώντας να μη στρεβλώσει την ιστορική αλήθεια.
40
Θόδωρος Γιαχουστίδης
2017-11-04
Το κοινό της, πάντως, η ταινία το έχει εξασφαλισμένο. Κι έτσι κι αλλιώς είναι πάντα ενδιαφέρον να δεις την ματιά ενός κινηματογραφιστή πάνω στη ζωή ενός από τους μεγαλύτερους διανοητές όλων των εποχών! Απλά, επιθυμούσαμε να δούμε κάτι τόσο δυνατό όσο το όνομα του βιογραφούμενου ανθρώπου.
40
Χρήστος Μήτσης
2017-11-12
Ακαδημαϊκή και φλύαρη προσέγγιση της γέννησης της μαρξιστικής σκέψης. Προσεγμένη ως παραγωγή, αλλά με ελάχιστο κινηματογραφικό ενδιαφέρον.
40
Κωνσταντίνος Καϊμάκης
2017-11-10
Η ταινία πάντως του Πεκ είναι τόσο παλιομοδίτικη και μονοδιάστατη, που δύσκολα θα επιχειρούσε και μόνο ως σκέψη κάτι τέτοιο (την αλλαγή του κόσμου δηλαδή) παρά τη βαριά κοσμοθεωρία –και κυρίως ιστορία– που κουβαλάει στις αποσκευές της.
40
Γιώργος Κρασσακόπουλος
2017-11-08
O υποψήφιος για Οσκαρ ντοκιμαντέρ με το «I Am not Your Negro» Ραούλ Πεκ, σε ένα πολιτικό bromance που άλλαξε τον κόσμο. Τι μπορεί, όμως, να προσθέσει στην ιστορία και την μυθολογία του Καρλ Μαρξ μια βιογραφική ταινία; Οχι πολλά.
40
Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος
2017-11-06
Το θέμα έχει «ανέβει» στην οθόνη σαν θεατρικό κύρους με κινηματογραφικές ενέσεις, πολύ διάλογο και ανιαρή αίσθηση του δράματος, που διακόπτεται από ξεσπάσματα, λίγο συναίσθημα και διακηρύξεις προφητικές (φυσικά, αφού ειπώθηκαν, καταγράφηκαν και επηρέασαν τη ροή του 20ού αιώνα).
30
Βαρβάρα Κοντονή
2017-11-02
Μια χαμένη ευκαιρία που ξύνει απλά την επιφάνεια ενός βιογραφικού φιλμ, το οποίο με διαφορετική προσέγγιση ίσως και να αποτελούσε μια από τις πιο ενδιαφέρουσες προσωπογραφίες των τελευταίων ετών. Υπό την άτολμη ματιά του Ραούλ Πεκ, ο ελαφρά κομμουνιστικός «Νεαρός Καρλ Μαρξ» («τρελά βαφτίσια» alert!) θα χαθεί με τη σειρά του στη λήθη της... καπιταλιστικής «ασφάλειας».
30
Αντώνης Γκούμας
Επειδή ο τίτλος δε λέει «Ο εναλλακτικός Καρλ Μαρξ», «ο δολοπλόκος Καρλ Μαρξ» ή «ο χίπστερ Καρλ Μαρξ» θεωρώ ότι το κοινό θα φύγει μάλλον κουρασμένο από την αίθουσα και με περισσότερες απορίες από όσες είχε μπαίνοντας.